sobota, 30 maja 2015

Zupa porowo-szpinakowa z kluseczkami

Zupa była jak zwykle eksperymentem i wszystkie składniki i proporcje są „na oko”. Ale wyszła tak pyszna, że połowa zniknęła jeszcze zanim trafiła na talerze :D Ja akurat miałam ochotę na kluseczki, ale zamiast nich pewnie równie dobrze sprawdzi się groszek ptysiowy, grzanki chlebowe z ziołami, czy też prażone ziarna słonecznika lub dyni, co kto lubi :D

Kluseczki może nie wyglądają zbyt apetycznie, ale smakują świetnie ;)

Składniki:

Zupa
4 średnie ziemniaki
Kawałek selera (u mnie plaster ok 0,5cm)
1 por
2 garści świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
Ser kozi, ok 2 łyżki (może być też feta, ale wg mnie kozi pasuje tu idealnie ;)
Przyprawy:
Listki laurowe, ziele angielskie, pieprz
Sól
Vegeta
Majeranek
Kurkuma
Sok z cytryny
Kluseczki
    1 jajko
    2 łyżki mąki ryżowej
    1 łyżka mąki tortowej
    Sól
    1 łyżeczka słodkiej papryki

Przygotowanie:

Zupa
1.   W garnku zagotowałam ok 1,5 l wody z listkami laurowymi, zielem angielskim i pieprzem,
2.   Ziemniaki i seler obrałam, pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do gotującej się wody,
3.   Por pokroiłam i podsmażyłam delikatnie na oliwie,
4.   Jak ziemniaki były prawie miękkie, dorzuciłam podsmażonego pora,
5.   Dodałam starty czosnek, sól, odrobinę kurkumy, vegetę, majeranek i gotowałam aż ziemniaki były miękkie.
6.   Następnie wyciągnęłam listki laurowe, ziele i pieprz i dodałam liście szpinaku,
7.   Jak zupa trochę przestygła, dodałam ser kozi i wszystko razem zblendowałam,

8.   Na koniec dodałam odrobinę soku z cytryny i doprawiłam do smaku.

Kluseczki
  1.   Do miski wbiłam jajko i mieszając stopniowo dodawałam mąkę, tak, aby masa nie była zbyt rzadka.
  2.   Dodałam sól oraz paprykę i wszystko razem wymieszałam,
  3.   Łyżką wlewałam porcje kluseczek na gotującą się, osoloną wodę,
  4.   Gotowałam ok. 2 minuty, odcedziłam i gotowe.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz