wtorek, 2 czerwca 2015

Makaron z łososiem i pomidorami

Propozycja szybkiego, lekkiego obiadu na gorące, letnie dni, gdy nie mamy ochoty godzinami stać nad parującymi garami :D

Składniki:
(nie podaję ilości, wszystkiego wrzucamy tyle na ile mamy ochotę ;)

- ulubiony makaron (u mnie świderki)
- ser feta
- dojrzałe pomidory (najlepiej cherry albo malutkie malinówki)
- wędzony łosoś w plastrach
- sok z cytryny
- sos czosnkowy (jogurt naturalny, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, słodka papryka)
- ulubione zioła (u mnie rzeżucha, ale super będzie też koperek, szczypior czy pietruszka) 
- oliwa do smażenia

     Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. 
     W międzyczasie przygotowujemy sos czosnkowy (mieszamy w miseczce wszystkie składniki), kroimy pomidorki, siekamy zioła. Łososia rwiemy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.
     Ugotowany makaron odcedzamy i przerzucamy na rozgrzaną wcześniej oliwę. Dodajemy pokruszoną fetę i mieszając smażymy na małym ogniu aż ser się trochę roztopi i przyklei się do makaronu. (jak ktoś lubi bardziej na ostro, można tu dodać pieprz lub chilli, przyprawy fajnie połączą się z serem i makaronem). 
     Gotowy makaron przekładamy na talerz, na to lecą pomidorki, łosoś, wszystko polewamy sosem czosnkowym i posypujemy ziołami. 
     Obiad w 15 min gotowy, smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz