sobota, 6 czerwca 2015

Makaron ze szpinakiem i kozim serem

W gorące dni jakoś nie mam ochoty na mięso i ciężkie potrawy, więc tym razem propozycja wegetariańska :)

Składniki:
proporcje  jak zwykle "na oko", w zależności od tego czy jesteśmy mocno głodni i czy lubimy więcej zieleniny czy raczej serowo :D 

- makaron (u nas świderki z mąki razowej)
- świeży szpinak
- oliwa z oliwek
- ser kozi
- czosnek
- sól, pieprz, tymianek



  1. Makaron gotujemy według przepisy na opakowaniu. 
  2. Szpinak myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Czosnek ścieramy lub przeciskamy przez praskę. Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy na rozgrzaną wcześniej oliwę, dodajemy szpinak, czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. 
  3. Smażymy przez chwilę mieszając co jakiś czas, aż liście szpinaku zmiękną. Pilnujemy żeby nic się nie przypaliło, w razie czego dolewamy oliwy (makaron nie może być suchy, bo nie ma sosu).
  4. Przekładamy makaron na talerze i posypujemy startym kozim serem. 
Bardzo prosto, szybko i smacznie ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz