Składniki:
proporcje jak zwykle "na oko", w zależności od tego czy jesteśmy mocno głodni i czy lubimy więcej zieleniny czy raczej serowo :D
- makaron (u nas świderki z mąki razowej)
- świeży szpinak
- oliwa z oliwek
- ser kozi
- czosnek
- sól, pieprz, tymianek
- Makaron gotujemy według przepisy na opakowaniu.
- Szpinak myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Czosnek ścieramy lub przeciskamy przez praskę. Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy na rozgrzaną wcześniej oliwę, dodajemy szpinak, czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
- Smażymy przez chwilę mieszając co jakiś czas, aż liście szpinaku zmiękną. Pilnujemy żeby nic się nie przypaliło, w razie czego dolewamy oliwy (makaron nie może być suchy, bo nie ma sosu).
- Przekładamy makaron na talerze i posypujemy startym kozim serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz